MADDE 1 – DERNEĞİN ADI:
Derneğin adı, “Otel Temizlik Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği” dir. Kısa adı OTED’ dir.
MADDE 2 – DERNEĞİN MERKEZİ:
Derneğin merkezi ISTANBUL’ dadır. Tüzüğümüzün 20. maddesinde açıklandığı gibi Genel Merkez, Genel Kurulca, karar verildiği takdirde başka il ve ilçelerde şube açabilir.
MADDE 3 – DERNEĞİN AMACI VE KONUSU:
Derneğin amacı; Otel, Temizlik – Eğitimi ve Dekorasyonu (HOUSEKEEPING) mesleğini geliştirmek ve bu mesleği yapanları (HOUSEKEEPER) mesleki düzeyde maddi ve manevi yönleri ile ilerletmek. Mesleği tanıtmak, sevdirmek ve yüceltmektir. Dernek bu amacın gerçekleştirilmesi için belli başlı şu çalışmalarda bulunur:
a) Üyelerin müşterek ekonomik, sosyal kültürel hak ve menfaatlarını korumak ve geliştirmek için gerekli çalışmalarda bulunur.
b) Dernek üyelerinin ortak menfaatleri doğrultusunda mesleki, teknik idari ve hukuki sorunların çözümünde çalışmalar yapar.
c) Housekeeper olarak hizmet verenleri tek çatı altında toplamak için gerekli çalışmalarda bulunur.
d) Otel, Temizlik – Eğitimi ve Dekorasyonu mesleğinde başarı gösteren ve belirli hizmet yılını dolduran üyelerine her yıl ödül koyarak başarılarını sektöre ve kamuoyuna duyurur. Her dönem çeşitli aktivitelerle kamuoyuna meslek tanıtılır.
e) Otel, Temizlik – Eğitimi ve Dekorasyonu mesleği yapan (HOUSEKEEPER) üyelere meslekle ilgili her türlü teknik ve yönetim konularında bilgi aktarır, eğitim verir.
f) Mesleki gelişmeyi sağlamak. Otellerin profesyonel HOUSEKEEPER’ lara olan ihtiyacını karşılamak, alt ve üst kademe çalışanlarına olan ihtiyacı karşılamak üzere ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak kurs, seminer, konferans ve toplantılar düzenler. Bu işbaşı eğitimi ve kurslarda başarılı olan yönetici ve personele Katılım Sertifikası verilir.
g) Üyelerine, dinlenme yerleri ve lokaller meydana getirir. Meslek mensuplarının geleceklerini sağlamlaştırır ve bu amaçla vakıf yardım ve emekli sandıkları gibi kurumlar kurar ve bunlara katılır ya da katılım paylarını artırır. Kooperatifler kurar ve kurulmuş kooperatiflere yardımcı olur.
h) Yatırım halindeki konaklama tesislerine danışmanlık hizmeti verir.
ı) Housekeeper’ lık mesleğini ve turizm sektörünü her yönüyle tanıtmak için yurtiçi ve yurtdışı geziler, yarışmalar, konferanslar, sempozyumlar, paneller, toplantılar, gösteriler düzenler. Sergiler, fuarlar, müze, kitaplık, klüp ve lokaller açar. Gazete, dergi, kitap, bülten, broşürler yayınlar. Piyangolar düzenler ve her türlü eğlenceler koordine eder. Müzik festivalleri düzenler. Festivallerin sponsorluklarını yapar.
i) Housekeeper mesleğinin onurunu, şeref ve saygınlığını korumaya, gelişmesini sağlamaya özen gösterir.
j) Bakanlar Kurulu’ndan ve ilgili resmi mercilerden izin almak şartıyla dış ülkelerden aynı amaç doğrultusunda kurulmuş veya kurulacak derneklerle ve mesleki kurumlarla işbirliği yapar, üye olur.
k) Üyelerden ve turizmle ilgili kuruluşlardan ve diğer özel veya tüzel kişilerden maddi manevi destek kabul eder, bağış alır.
l) Turizm sektörürün gelişen yeniliklere uygunluk göstermesine üyelerin yeniliklere duyarlı olmasına en gelişmiş teknolojinin tanıtılmasına olanak sağlayan çalışmalar yapar ve bu amaçlı faaliyetlerde bulunur.
m) Turizm işverenleri ve bu sektörde çalışan meslek erbapları arasında bağı kuvvetlendirmek için gerekli çalışmalarda bulunur.
MADDE 4 – DERNEĞİN KURUCULARI:
Meltem MISIRLIOĞLU, Sezer ARIN, Sevim URAL, Hülya SEMENT, Fulya YILDIRIM, Nuran KURUNÇ, Nursel VURAL
MADDE 5 – DERNEK ÜYELİĞİ:
2908 sayılı Dernekler Kanununun 4. ve 16. maddelerinin hükümlerine uygun olarak ve bu maddelerin belirtildiği şartları haiz olup onsekiz yaşını bitirmiş Housekeeper ve Housekeeper mesleğiyle ilgili herkes. Yönetim Kurulunun oybirliği ile alacağı karar ile bu derneğe üye olabilir. Türkiye’de altı aydan fazla süre oturma izni bulunan yabancılar da üye olabilir. Dernek üyeliği müracaat örneğine uygun müracaat formu ile yapılır.
Üyeliğe kabul ile ilgili karar yönetim kurulu yedi üyenin hazır bulunacağı toplantıda yedi üyenin oluru ile alınır. Yönetim kurulu üyeliğe kabule veya müracaatın reddine yetkilidir. Reddine ilişkin sebep ve gerekçe bildirmek zorunda değildir. Sadece bir ay içinde tebliğ eder. Olağan veya olağanüstü Genel Kurul toplantısının kararı alındıktan sonra kararı alınan o toplantı yapılıncaya kadar üye kabulü ve kaydı yapılamaz.
MADDE 6
Derneğin Yönetim Kurulu aynı zamanda disiplin kurulu gibidir. Dernek üyeleri arasındaki olayları inceler, soruşturur. Neticesinde disiplin kararları alır ve uygular. Derneğin amaçlarına, faaliyetlerine, üyelerine yönetim örgütlerine davranışlarıyla zarar veren üyeler arasında birliği ve beraberliği bozan, olağan ve olağanüstü Genel Kurul toplantısına mazeret beyan etmeksizin katılmayan mazeret beyan ettiği hallerde dahi ard arda iki defa olağan Genel Kurul toplantısına katılmayan üyeler. Yönetim Kurulunun çoğunlukla alacağı karar ile dernek üyeliğinden çıkarılırlar. Çıkarılan üye bir tam yıl sonra üyeliğe müracaat ettiğinde Yönetim Kurulunun bu defa oybirliğiyle alacağı kararla dernek üyeliğine alınabilir.
MADDE 7
Derneğin üyeleri Yönetim Kurulunun tertip ettiği ve kendilerine duyurduğu gündemli veya gündemsiz eğitim ve sosyal birlik beraberlik, dayanışma, maksatlı her toplantıya gerektiğinde eşleriyle katılmak zorundadırlar. Bu gibi toplantılara ard arda üç defa katılmamakta ısrar eden üyeler kendilerini Derneğin sosyal ortamına layık görmeme durumundadır. Bunlar dernek üyeliğinden Yönetim Kurulu kararı ile derhal ihraç edilirler.
MADDE 8
Dernek üyeleri her yıl 2.400.000 TL yıllık aidat ödemekle yükümlüdür. Yıllık aidat miktarları her yıl günün şartlarına uygun miktarlarda Genel Kurul tarafından yeniden tespit edilir. Yıllık aidatını ait olduğu yılın son gününe kadar ödemeyen üye istifa etmiş sayılır. Kaydı silinir.
MADDE 9 – ÜYELERİN TÜZÜĞÜ KABUL ETMİŞ OLMASI:
Şubelerin üyeleri. Genel Kurul üyeleri. Genel Merkez üyeleri gibi bu tüzüğün tüm hükümlerine tabidir. Genel Merkez ve şubelerin mevcut üyeleri ile şubelere ve Genel Merkeze alınacak yeni üyeler bu tüzüğü son şekliyle okumuş ve aynen kabul etmişlerdir. Üyeler aynı zamanda hem Genel Merkezin hem de şubelerin üyeleri olamazlar.
MADDE 10 – DERNEĞİN ORGANLARI:
a) Genel Merkez Genel Kurulu
b) Genel Merkez Yönetim Kurulu
c) Gene Merkez Denetleme Kurulu
ŞUBELERİN ORGANLARI:
a) Şube Genel Kurulu
b) Şube Yönetim Kurulu
c) Şube Denetleme Kurulu
MADDE 11 – DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ – TOPLANMA ZAMANI
A) Genel Kurul Toplantıları
a) Dernek tüzüğünde belirtilen zamanlarda olağan,
b) Yönetim ve denetleme kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü olarak toplanır.
Genel Merkezin Olağan Genel Kurul Toplantısı iki yılda bir ARALIK ayında yapılır. Şube derneklerin Olağan Genel Kurul toplantıları iki yılda bir EKİM ayında yapılır. Genel Kurulu, toplantıya Yönetim Kurulu çağırır. Denetleme Kurulunun tebliği veya dernek üyelerinin beşte birini yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa. Denetleme Kurulu veya toplantı isteminde bulunan üyelerinin birinin müracaatı üzerine mahalli Sulh Hukuk Hakimi dernek üyeleri arasında üç kişilik bir heyeti Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirilir.
B) Çağrı Usulü:
a) Yönetim Kurulu Dernek tüzüğüne uygun şekilde Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini hazırlar. Toplantının günü, gündemi, saati ve yeri ile birlikte hazırlanan üye listesi toplantı gününe en az onbeş gün kala mahalli Mülkü Amirliğe yazı ile bildirilir.
b) Genel Kurul; gündemi, günü, saati ve yeri ile ilk toplantıda çoğunluk sağlayamadığı taktirde ikinci toplantının yapılacağı yer, gün, saati ve gündemi yine en az onbeş gün öncesinden mahalli günlük bir gazete ile ilanen duyurulur. Bu durumda ikinci toplantı bir haftadan önce yapılamaz.
c) Toplantı geri bırakıldığı takdirde nedeni ile birlikte Mülki Amirliğe yazı ile bildirilmesi zorunludur.
C) Toplantının Yeri:
Genel Kurul toplantıları. Dernek merkezinden başka bir yerde yapılamaz.
Ç) Toplantı Yeter Sayısı:
Genel Kurulun ilk toplantısında gerekli kanuni çoğunluk Genel Kurul üye listesinde yazılı üyelerin yarısından bir fazlasının o toplantıda hazır bulunmasıdır. Bu kanuni çoğunluk ilk toplantı için yeter sayılır. İlk toplantıda bu yeter sayı sağlanamazsa toplantı ertelenir, ikinci toplantıda yeterli çoğunluk ise toplantıda hazır bulunan üye sayısı en az dernek yönetim ve denetleme kurullarının üye tam sayısının iki katından az olamaz.
D) Toplantının Yapılış Usulü:
Gazetede ilan edildiği ve mülki amire bildirildiği gibi toplantı günü saatinde üye listesinde adı yazılı üyeler adlarının karşısını imzalayarak, toplantı mahalline girerler. Yukarıda (Ç) fıkrasında belirtilen kanuni yeterli çoğunluk sağlanmışsa toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi tarafından açılır. Toplantıyı yönetmek üzere üyeler arasından Başkan, Başkanvekili ve iki Katip üyeden oluşan Genel Kurul Divan heyeti seçilir. Divan Başkanı toplantının gündemini uygulayarak toplantıyı yönetir. Toplantı sonucunda Genel Kurul tutanağı düzenlenir. Genel Kurul’da görüşülen belgeler Genel Kurul tutanağı ile birlikte yeni Yönetim Kurulu tarafından bir hafta içinde Mülki Amire verilir. Her şube Derneğin ayrı bir Genel Kurulu vardır. Bu hükümlere tabidir
.
E) Toplantıda Görüşülecek Hususlar:
Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yeralan hususlar görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
MADDE 12 – GENEL KURULUN YETKİ VE GÖREVLERİ:
Aşağıdaki yazılı hususlar Genel Kurulunca görüşülüp karara bağlanır.
a) Dernek organlarını seçmek,
b) Dernek tüzüğünü değiştirmek,
c) Yönetim ve Denetleme Kurullarının raporlarını görüşmek ve Yönetim Kuruluna ibra etmek,
d) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek,
e) Derneğe gerekli taşınır ve taşınmaz malların satın alınması ve ipoteğin çözülmesi malların devredilmesi ve bağışlanması konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek,
f) Derneğin federasyonlara diğer dernek ve mesleki kuruluşlara katılması ve ayrılmasına karar vermek,
g) Derneğin, uluslararası faaliyette bulunmasına dış ülkelerdeki dernek ve kuruluşlara katılmasına ve ayrılmasına karar vermek,
h) Derneğin fesih edilmesine karar vermek,
ı) Giriş ve yıllık aidat miktarlarının arttırılmasına veya azaltılmasına karar vermek.
i) Dernek’ ten çıkarılan üyelerin itirazını incelemek ve karara bağlamak,
j) Yardımlaşma sandığı vakıf ve kooperatifler kurmak konusunda karar almak ve çalışmalarla ilgili komisyonlar kurmak,
k) Mevzuatta ve Dernek’teki tüzükle Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.
MADDE 13 – YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilir. Yedi asil yedi yedek üyeden oluşur. Seçildikten hemen sonra yönetim kurulu asil üyeleri kendi aralarında görev taksimi yaparlar.
Başkan, ikinci Başkan, Genel Sekreter, Muhasip ve Veznedarı, kendi aralarında seçim yoluyla belirlerler. Başkan, Derneği yönetir. Kararlan, tüzüğü uygular. Bankada hesap açar, ikinci Başkan; Başkan’ın yokluğunda Başkan’ın görevlerini yapar. Genel Sekreter, Derneğin yazışmalarını yapar, evraklarını ve defterlerini muhafaza eder. Tebligatları yapar. Muhasip, Derneğin gelir ve giderlerini vezne defterine tespit eder. Veznedar nakit gelir ve giderlerini takip eder. Başkan ile birlikte banka hesabını yönetir. Yönetim Kurulu derneğin tüzüğünü uygular. Amaçlarını gerçekleştirir. Şube açılmasına karar verir. Şube açılması hususunda yetki verir. En az ayda bir defa toplanarak yapacağı her çalışmanın harcamanın kararlarını alır. Üyeliğe kabule karar verir. Üyelikten düşürmeye karar verir. Gayrimenkul satın alır veya satar. Tapuda takrir alır veya takrir verir. Genel Kurulu toplantıya çağırır. Dava açar, vekâlet verir. Yönetim Kurulunun diğer görevleri hususunda 2908 sayılı Dernekler Kanununun 27. ve 28. maddeleri aynen uygulanır.
Şube Yönetim Kurulları, yukarıda belirtilen görevlerle görev taksimi yaparlar. Şubeler Genel Kurul sonuç evrakını en geç bir hafta içinde mahallindeki Mülki Amire verirler. Bir nüshasını da en geç on gün içinde Genel Merkeze verirler.
MADDE 14 – DENETLEME KURULU:
Genel Merkezde, Genel Merkez Denetleme Kurulu ve şubelerde Şube Denetleme Kurulu vardır. Genel Merkezin Denetleme Kurulu üç asil, üç yedek üyeden oluşur. Genel Kurulda, Dernek üyeleri arasında seçilirler. Dernek organlarının yeniden seçilmesine kadar sürekli denetimle görevlidirler. Ayrı ayrı veya birlikte derneğin kayıt ve defterlerini hesaplarını her zaman inceleyebilirler. Denetim raporlarını dönem sonunda da genel denetim raporlarını sunarlar. Denetleme Kurulu en geç beş aylık aralıklarla ara denetimler yaparak, denetim raporlarının bir nüshasını Yönetim Kuruluna verirler. Denetleme Kurulu üyeleri denetimlerini kurulca yaptıkları gibi ayrı ayrı yapmaları halinde ayrı ayrı denetim raporları da düzenlerler. Şubelerin Denetleme Kurullar da, şube derneğin bünyesinde aynı görev ve yetkilere sahiptir.
MADDE 15 – DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ:
Genel Merkez üyeleri; şubelerin Merkez Genel Kurulu’ndaki delegeleri, Merkez Yönetim ve Denetleme Kurullarını yazılı başvuru ile faaliyetleri ve kayıtları, hesapları hakkında bilgiler isteyebilir. Şube üyeleri, şubelerin yetkili organlarından yazılı başvuru ile faaliyetleri, kayıtları, hesapları hakkında bilgiler isteyebilir. Genel Merkez Yönetim Kurulu; Genel Merkez Denetim Kurulu şubelerin yetkili organlarından yazılı başvuru ile faaliyetleri kayıtları hesapları hakkında bilgiler isteyebilir. Kendisinden bilgiler istenen organlar en geç onbeş gün içinde yazılı olarak bilgi vermek zorundadırlar. Merkez Yönetim Kurulu Şubelerin yetkili organlarını her zaman denetleyebilir. Merkez Yönetim Kurulunun asil üyeleri Şube Genel Kurulu’na katılırlar. Toplantıları izlerler. Müzakere ve oylamalara katılırlar. Her üye bir oya sahiptir. Oyunu bizzat kullanır.
MADDE 16 – TÜZÜĞÜN NE ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLECEĞİ:
Tüzük değişikliğini Genel Merkezin Genel Kurulu yapar. Şube Genel Kurulları tüzük değişikliği yapamazlar. Derneğin adını değiştiremezler. Tüzük değişikliği teklifi ya Merkez Yönetim Kurulu tarafından ya da Merkez Genel Kurul üyelerinin en az onda birinin müşterek imzalı önergeleri ile Genel Merkez Genel Kurulunda yapılabilir.
Önerilen değişiklik önce müzakere edilir. Sonra onaylanarak kesinleşir. Ancak değişikliğin kesinleşebilmesi için o toplantıda bulunan üyelerin en az üçte iki çoğunluğunun oluru şarttır. Tüzük değişikliği Mülki Amir tarafından onaylandıktan sonra en geç onbeş gün içinde mahalli gazetede ilan edilir.
MADDE 17 – DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYE ŞEKLİ:
Derneğin feshine ve tasfiyesine Genel Merkez Genel Kurulu karar verir. Merkez Genel Kurulu’nun fesih kararını alabilmesi için üyelerinin en az üçte ikisinin o toplantıda bulunması zorunludur. Ancak ikinci toplantıda hazır bulunanların en az üçte ikisinin kararı ile fesih ve tasfiye kararı alınabilir. Bu fesih ve tasfiye kararının alınmasıyla birlikte tüm şubeleriyle birlikte dernek fesih edilmiş olur. Şube Genel Kurulları kendi şubelerinin fesih ve tasfiyesine karar alamazlar. Şube Genel Kurulu 2908 sayılı Dernekler kanununun 23. maddesinde belirtildiği gibi toplanamaması halinde acze düştüğünden aynı kanunun 51. maddesi hükmünce Şube Kuruluşu kendiliğinden dağılmış sayılır. Bu durumda o şubenin gayrimenkul mal ve nakit varlığı, banka hesabı, demirbaş eşyaları Genel Merkeze kalır. Mülkiyet hakları Genel Merkezin tüzel kişiliğine geçer. Şubelerin 2908 sayılı dernekler kanununun 50, 52, 53, 54, 55. maddeleri hükmünce kapatılması halinde tüm mal varlıkları, nakitleri Genel Merkeze intikal eder. Genel Merkezin aynı kanununun 51, 52, 53, 54, 55. maddeleri hükmünce kapatılması halinde Derneğin gayrimenkul tüm mal ve nakit varlığı aynı amaçlarla aynı ve benzer isimle kurulacak yeni derneğe intikal eder. Bu yeni dernek en geç altı ay içinde kurulmuş olması şarttır.
MADDE 18 – TUTULACAK DEFTERLER:
Derneğin defterleri şunlardır: Karar Defteri, Üye Defteri, Gelir Gider Defteri, Vezne Defteri, Demirbaş Eşya Defteri, Evrak Kayıt Defteri, Alındı Belgeleri Kayıt Defteri, Bütçe Kesin Hesap Bilanço Defteridir. Bu defterler noterden tasdikli olarak kullanılır.
MADDE 19 – ORGANLARA SEÇİLENLER:
Yönetim Kurulunun seçimini izleyen 7 gün içinde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu ile Derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri tarihleri, meslekleri, ikametgâhları dernek merkezinin en büyük Mülki Amirliğine yazı ile bildirilir.
MADDE 20 – DERNEK ŞUBELERİNİN AÇILMASI:
GÖREV VE YETKİLERİ
Bu Dernek Türkiye dâhilinde şubeler açabilir. II Merkezinde ve ilçelerde birden fazla şube açılamaz. Şube Derneklerin, Genel Merkezden ayrı tüzel kişilikleri yoktur. Şubelerin açılmasına veya kapatılmasına Genel Merkez Yönetim Kurulu karar verir. Genel Merkez Yönetim Kurulu, Şube Derneği kurmak üzere şubenin açılacağı yerde en az altı aydan beri ikamet eden en az üç üyeyi şube kurucuları olarak görevlendirir. Yetki belgelerini düzenler. Yetkili kurucular, 2908 sayılı Dernek kanununun 31. maddesindeki hükümlere uygun olarak şube kuruluş işlemlerini yaparlar. Her şubede Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu oluşturur. Şubelerin Yönetim Kuralları beş asil beş yedek, Denetleme Kuralları da üç asil üç yedek üyeden oluşur. Şube Genel Kurulunun görev ve yetkileri bu tüzüğün 12. maddesinde belirtildiği gibidir. Şube Genel Kurulu, Genel Merkezden ayrılmaya veya şubelik durumunu tasfiye etmeye karar veremez. Her şube. Genel Merkezin Genel Kurulunda üçer üye ile temsil edilir. Bu üyelere Merkez Genel Kurulunun delegeleri denir. Şube Genel Kurullarında yetkili organlar seçilirken her defasında Merkez Genel Kurulunun delegeleri de seçilir. Delegeler görevli oldukları sürece Genel Merkezin ve Merkez Genel Kurulunun tabii üyeleridir. Şube yönetim kurulunun görev ve yetkileri bu tüzüğün 13. maddesinde belirtildiği gibidir. Ancak Şube Yönetim Kurulu, Şube açılmasına karar ve yetkiler veremez. Şube Denetleme Kanununun görev ve yetkileri bu tüzüğün 14. maddesinde belirtildiği gibidir. Şubeler yetkili organlarıyla bu tüzükte belirtilen amaçları gerçekleştirmekle ve hükümleri uygulamakla yükümlüdürler. Görevlerini ihmal ettikleri, birlik ve beraberlik içinde bulunmadıkları, Dernek üyeleri arasında beraberliği, sevgiyi, saygıyı tesis edemedikleri, Derneğin amaçları yönünden olumsuz eylemleri tespit edilen ve Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısını en geç Ekim ayında yapmayan Şube Yönetim Kurulları, Merkez Yönetim Kurulu tarafından görevden alınırlar. Görevden alınan Yönetim Kurulu yerine o yönetim kurulunun beş yedek üyesi. Şube Yönetim Kurulu asil üyeleri olarak görevlendirilir. Bu durumda görevlendiren yeni Yönetim Kurulu en geç bir ay içinde Şube Genel Kurulunu toplantıya çağırır. Yetkili organlar yeniden seçilir. Şubelerin yıllık Olağan Genel Kurul Toplantıları her yıl Eylül veya Ekim aylarında yapılır. Toplantının günü ve saati Genel Merkez Yönetim Kurulu ile birlikte kararlaştırılır veya Genel Merkez Yönetim Kurulunun oluru ile kararlaştırılır. Geciktirilmez, ertelenmez. Genel Merkez Yönetim Kurulunun, Şube Genel Kurulunun olağan veya olağanüstü toplantılarına katılabilmelerine imkan sağlanır. Şube Genel Kurulu’nun toplanma ilânı, gazete ile yapılabileceği gibi, mahalli imkân ve araçlarla da yapılabilir. Delegelerin dışında hem Şube Genel Kurulunun, hem de Genel Merkez Genel Kurulunun üyesi olunamaz. Birinden istifa edip diğerine üye olmak mümkündür. Şubelerin üye yıllık aidat miktarları günün şartlarına göre Şube Genel Kurullarında karar alınarak tespit edilebilir. Yeniden tespit edilinceye kadar şube kuruluşlarına kayıtlı üyelerin ödemekle yükümlü oldukları yıllık aidat miktarı 1.200.000.- Liradır. Şubeler hususunda 2908 sayılı Dernekler Kanununun ilgili 31, 32 ve 33. maddelerdeki hükümler aynen uygundur.
MADDE 21 – GELİR VE GİDERLERDE USÜL:
A) Dernek gelirleri 2908 sayılı Dernekler Kanununun 63. maddesinde belirtilen şekilde düzenlenen Alındı Belgeleri karşılığında kabul edilir.
B) Derneğin gelirleri olan paralar, çekler ve bonolar genellikle Derneğin bankadaki hesabında bulundurulurlar. Ancak uygun görülen hallerde dernek merkezindeki derneğe ait kasada muhafaza edilir. Dernekte görevli dahi olsalar şahısların üzerinde işyerlerinde ve evlerinde muhafaza edilemezler.
C) Demek giderleri karşılığında fatura ve makbuz (gider pusulası) alınır. Veya Yönetim Kurulu üyelerince tutanak düzenlenerek ödeme yapılır. Bu tutanak en az üç Yönetim Kurulu üyesince oluşturulacak bir komisyon tarafından örneğine uygun gider pusulası olarak düzenlenir. Bu tip ödemelerin ayrıca müstenid kararı Karar Defterine yazılarak çoğunluk onayı alınır.
D) Giderlere karşılık makbuz düzenlendiğinde parayı alanın kimliği açık adresi ve vergi mükellefi olup olmadığı makbuza yazılır. Gelir vergisi mükellefi olanlardan makbuz alınmaz fatura alınır.
E) Yapılacak her türlü faaliyetin durumu ve mali portresi Karar Defterine en açık şekilde yazılır. Yönetim Kurulunun çoğunluk kararıyla tesbit edilir. Ayrıca bu faaliyet için ayrılacak ödenek ve yürütme yetkilisi belirtilir.
F) Kararlaştırılan işlemin veya faaliyetin şartnamesine uygun olup olmadığı Yönetim Kurulunca tespit edilip ödemenin yapılmasına karar verilir.
G) Harcama, belgelerin arka yüzü Yönetim Kurulu üyeleri tarafından imzalanarak oylanır.
MADDE 22 – DİĞER HÜKÜMLER
Genel Merkezin ve şubelerin yetkili organları kendi Genel Kurullarında, üyeleri arasında gizli oyla seçilir. Genel Kurullarda vekâleten oy kullandırma kaldırılmıştır. Merkez Yönetim Kurulunun üyeleri şubelerin Genel Kurullarının tabii üyeleridir. Genel Kurul toplantılarına katılırlar, oylarını kullanırlar. Merkez Yönetim Kurulu asil üyeliğinden ayrılmaları halinde bu tabii üyelikleri sona erer. Şubelerin yetkili organları bu tüzükte belirtilen şekil ve usulde faaliyette bulunurlar, tüzükte belirtilen görevleri yapmakla yükümlüdürler. Merkez Genel Kurul toplantıları yapılırken toplantıda şubeleri temsil etmek üzere Şube Genel Kurulunca seçilmiş üçer delege toplantıya çağrılır. Bu delegeler Genel Kurulda müzakerelere katılırlar ve oylarını kullanırlar. Her üye Genel Kurul toplantısında yetkili organların seçiminde aday oy pusulası düzenleyip çoğaltarak üyelere dağıtılmak üzere Divan Başkanlığına verilebilir. Divan Başkanı bu aday oy pusulalarını Genel Kurula dağıtır. Merkez ve Şube Yönetim Kurulları çevredeki saygıdeğer kişilere Derneğin Şeref Başkanlığı unvanını verebilir. Şeref Başkanlığı sadece saygıdeğer bir semboldür. Kendilerine Şeref Başkanlığı, şilt, plaket verilen kişilerin fotoğrafları dernek lokaline asılır.
Şubeler Dernek Merkezlerini kuruldukları ilçenin hudutları içinde değiştirebilirler. İlçenin dışına çıkaramazlar. Yönetim Kurullarında ayrılma ve istifalarla boşalmalar olduğu durumda yedeklerden sırayla yönetim kurulu asil üyeliğine alınırlar. Yedeklerin de alınmasıyla Genel Merkez Yönetim Kurulu üye sayısı yediden az, şube kurullarının beşten aşağı düşmesi halinde Genel Kurul toplantısı yapılarak yetkili organlar seçilir.
Şube Derneğin tasfiyesine ve kapatılmasına, Genel Merkez Genel Kurulu karar verir. Bu karar Genel Kurul toplantısında hazır bulunan üyelerin en az üçte iki çoğunluğu ile alınabilir. Şubelerin açılması halinde merkezin yetkili organları Genel Merkez Genel Kurulu, Genel Merkez Yönetim Kurulu ve genel Merkez Denetleme Kurulu adını alır. Genel Merkez Yönetim Kurulu yedi asil yedi yedek üyeden oluşur. Şube Yönetim Kurulları beş asil beş yedek üyeden oluşur.
Genel Merkezin ve şubelerin kurulları üç asil üç yedek üyeden oluşur. Şubelerin açılması halinde Genel Merkez yönetim görevlileri Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter (Muhasip ve Veznedar), Genel Sayman, Genel Koordinatör, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi adını alır. Görev taksimi buna göre yeniden yapılır.
Üyeliğe kabul veya üyelikten çıkarılma hususunda Yönetim Kuruluna yetkiler verilmesinin yanı sıra, bu tüzüğün 12. maddesinde belirtildiği gibi çıkarılan üyelerin itirazları. Genel Kurulda müzakere edilip yapılan oylama sonucu üyeliğin devamına karar verilirse çıkarılma işlemi iptal edilerek üyelik durumu devam eder. Derneğin üyeleri Housekeeper mesleği ile ilgili bir yıllık süre içeresinde uygulamalarım deneyimli teori ve pratiklerini, mesleki sorunlarım, düşüncelerini, dernekten beklentilerini ve önerilerini geniş detaylı bir rapor halinde yazarak yılsonunda yapılacak basına ve dış gözlemlere kapalı düzenlenerek okurlar. Raporlarım müzakere ederler. Sebep ve sonuçları irdelerler.
Böylece mesleki sorunlarını birlikte çözümlerler. Deneyimlerini geliştirirler. Üyeler, Yönetim Kurulunun düzenlediği mesleki toplantılara, seminerlere, panellere, konferanslara, birliği ve beraberliği pekiştirici moral gecelerine, kültürel etkinliklere katılmakla yükümlüdür. Devamlı olmamak şartıyla geçerli mazeretler kabul edilebilir. Üyeler, Yönetim Kurulu’nun verdiği tüzüğe ve kanunlara uygun görevleri yapmakla yükümlüdürler. Şube derneklerin üyeleri ve yetkili organları bu tüzüğün hükümlerine tabidirler. Genel Merkez Genel Kurulu gördüğü lüzum üzerine Şube Yönetim Kurulunu veya Denetim Kurulunu görevden alabilir.
Genel Başkan gördüğü lüzum üzerine Şube Yönetim Kurulunu geçici olarak görevden alabilir. Bu durum yapılacak ilk Genel Merkez Genel Kurulu’nda gündemde olmasa dahi müzakere edilir. Karara bağlanır. Şube Yönetim Kurulunu görevden alma durumu ya onaylanır veya onaylanmayıp Yönetim Kurulu görevine iade edilir. Onaylanırsa Şube Genel Kurulunda yeniden seçim yapılır. Yeniden Yönetim Kurulu seçilir.
MADDE 23 – 2908 SAYILI DERNEKLER KANUNUNUN UYGULANACAĞI HAKKINDA
Bu tüzük 23 maddeden ibarettir. Tüzükte yer almayan hususlar hakkında 2908 sayılı Dernekler Kanununun ilgili maddeleri hükmünce işlemler yapılır. İş bu tüzük 5 Kasım 1996 Salı günü Olağan genel Kurul Toplantısında yukarıda belirtildiği şekilde değiştirilmiştir.